Tego, że klasyczny czosnek, który regularnie wykorzystujemy w polskiej kuchni, jest skarbnicą prozdrowotnych składników, raczej dla nikogo nie jest tajemnicą. Inaczej ma się sprawa z czosnkiem czarnym. O jego istnieniu w naszym kraju wiedzą tylko nieliczni. A szkoda, bo czarny czosnek jest wyjątkowym superfoodem, który m.in. chroni przed nowotworami. Jakie jeszcze ma właściwości i skąd go wziąć? Wyjaśniamy.
Czarny czosnek – najważniejsze fakty
Pomiędzy czarnym a klasycznym czosnkiem jest tak naprawdę niewiele podobieństw, choć mamy tu do czynienia z… tym samym warzywem. Obie główki wyglądają identycznie (do momentu, kiedy się je obierze), a ząbki, tak czarne, jak i te tradycyjne, białe, uchodzą za prawdziwe superfoody. Różnią się jednak swoimi właściwościami. Czarny czosnek uważany jest też za jeszcze zdrowszy wariant tego warzywa.
Po przekrojeniu główki czarnego czosnku okazuje się, że ząbki mają ciemną, granatową lub czarną barwę. Smakują też zupełnie inaczej niż ich bardziej tradycyjny wariant. I jeszcze jedna dobra wiadomość: w przypadku czarnego czosnku nie ma problemu z charakterystycznym zapachem – po jego spożyciu nie trzeba się martwić o nieprzyjemny oddech.
Jak to się więc dzieje, że zwykły czosnek staje się czarnym i nabywa te nowe właściwości? Sekret tkwi w procesie fermentacji. Główki umieszczane są w specjalnej komorze, w której przez 60 — 90 dni poddawane są działaniu ciepłego i wilgotnego powietrza o temperaturze 60 st. C. Po zakończeniu procesu z komory wyjmuje się główki, w których wnętrzu znajdują się ząbki o delikatnym, słodkim smaku i miękkiej konsystencji.
Właściwości czarnego czosnku – czym różni się od białych ząbków?
Z poddanego procesowi fermentacji czarnego czosnku od tysięcy lat korzystają Azjaci. Jest on jednym ze skarbów tamtejszej tradycyjnej medycyny. I nic dziwnego, bo posiada on wiele cenionych właściwości, chroniąc ludzki organizm m.in. przed chorobami przewlekłymi.
Sfermentowany czosnek ma dzie
sięciokrotnie silniejsze właściwości lecznicze niż ten, który nie został poddany obróbce. Ponadto jest on łagodniejszy dla przewodu pokarmowego, a dobroczynne substancje stają się łatwiej przyswajalne przez organizm.
Właściwości czarnego czosnku
Czarny czosnek jest naturalnym antybiotykiem, który może pomóc w walce z rozwijającą się infekcją. Ze względu na swoje właściwości wspiera również naturalną odporność organizmu, chroniąc go przed chorobami.
Działa on antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie, przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Dzięki bardzo wysokiej zawartości antyoksydantów chroni też przed wolnymi rodnikami, które pogarszają ogólną kondycję organizmu, a także przyspieszają procesy starzenia.
Czarny czosnek pomaga też:
- schudnąć, zapobiegając odkładaniu się tkanki tłuszczowej
- odtruć organizm
- zwiększyć wydolność organizmu – działa jak naturalny energetyk
- układowi krążenia. Obniża poziom “złego” cholesterolu, obniża ciśnienie, pomaga przeciwdziałać miażdżycy i chroni przed zawałem serca
- poprawić urodę. Wpływa korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci
Co znajdziesz w czarnym czosnku?
Ząbki czarnego czosnku to prawdziwa bomba witaminowa. Każdy z nich zawiera solidną dawkę:
- witaminy A
- witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny i niacyny)
- magnezu
- wapnia
- cynku
- aminokwasów (18 na 20 wchodzących w skład białek organizmów żywych).
Jak spożywać czarny czosnek i gdzie go znaleźć?
Ze względu na swoją specyficzną konsystencję i smak, czarny czosnek nie może być stosowany w taki sam sposób, jak ten, który nie został poddany procesowi fermentacji. Najlepszą formą jego przyjmowania będą soki. Na polskim rynku można już kupić takie produkty. Zamawiając sok z czarnego czosnku, koniecznie trzeba jednak zwrócić uwagę na jego jakość – tylko produkt z zaufanego źródła, posiadający niezbędne certyfikaty i znaki jakości faktycznie zapewni ci ogromne korzyści zdrowotne, jakie płyną z regularnego spożywania czarnego czosnku.
Suplementem diety, który jest dostępny w Polsce i może poszczycić się najwyższą jakością produktu jest Chunho N Care. Spełnia wyższe niż zalecane normy Światowej Organizacji Zdrowia dla leków, a także amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA), jak również certyfikaty GMP (Certyfikacja Dobrych Praktyk Produkcyjnych) i HACCP (Certyfikacja Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem i Higieną Żywności). Istotną informacją o czarnym czosnku od Chunho N Care jest też ta, że w tym pakowanym próżniowo i wyciskanym metodą ultradźwiękową soku nie znajdują się dodatki takie jak cukier, gluten, laktoza, kazeina czy alkohol, dzięki czemu może on być stosowany także przez diabetyków, osoby z nietolerancją pokarmową, chorych na celiakię czy dzieci.